duminică, 17 august 2008

Învătământul românesc în 2008….încotro?

Suntem de un an elevi europeni s-a simtit vreo diferenta in viata scolară de zi cu zi? Vă vine a crede că în secolul XXI, în Romania există elevi care merg kilometrii pe jos, indiferent de anotimp pentru a ajunge la scoală, pentru a invăta? Multe unităti de învătământ din mediul rural nu s-au modernizat aproape deloc si multe dintre ele functionează în conditii insalubre unele chiar fără autorizatie sanitară. Acestea functionează doar pentru ca elevii din acea comună sau sat sa aibă o educatie si niste cunostinte.

Pe lângă aceste probleme mai există coruptie, diplome fără acoperire, programă incărcată, greoaie care face ca elevul să fie dezinteresat de ce i se predă.

În 2004 se vorbea de o reformă de proportii în învătământ care va ridica si va pregătii elevii la un nivel european si iată ne vedem în anul 2008 cu un scandal imens în care guvernul ridică din umeri în frunte cu ministrul, iar elevii sunt audiati arestati târâti prin tribunale pe simplu motiv că au strâns bani pentru protocol. Fiecare clasă are un sef de clasă, un casier care strânge bani pentru diverse cauze numai se pare că domnul ministrul Cristian Adomnitei care stie că steagul U.E are 15 stele, trăieste în altă realitate la fel ca si cei care anchetează cazul elevei arestate ca a adunat bani pentru protocol.

Acesta să fie unul dintre rezultatele reformei învătământului de care se vorbea în 2004?

Printre atâtea aspecte negative din scolile românesti, găsim elevi care sunt olimpici internationali la diverse materii: informatică, matematică, fizică etc. Iar guvernul cu ce îi motivează sau îi stimulează?

După cum se observă sunt multe întrebari dar sunt si multe alte probleme la care cei de la guvernare de acum se bâlbâie sau nu au un răspuns pe măsură si din păcate nici solutii.

Ce înseamnă în viziunea ministrilor actuali elevul român din U.E.? Elevul care isi termină studiile si pleacă din tară ajungând fortă de muncă ieftină pentru tările dezvoltate din Europa? Ei vor răspunde ca nu, dar realitatea le dovedeste că se inseală.

Niciun comentariu: